Fremleje

Alle fremlejetagere og fremlejekontrakter skal godkendes af bestyrelsen. Opdager bestyrelsen et ikke-godkendt fremlejemål, er dette brud på vedtægterne, og kan medføre eksklusion af andelshaver og fremlejetager. Det er derfor vigtig, at bestyrelsen informeres om, at en andelshaver ønsker at fremleje sin bolig. Lejekontrakter sendes i første omgang til bestyrelsen til godkendelse, hvorefter de sendes til administrator.

Mail: norrealle13@gmail.com

Andelshavere har efter tilladelse fra bestyrelsen ret til at fremleje sin lejlighed i maksimalt 3 år og i forbindelse med forældrekøb, er der tidsubegrænset fremleje til familiemedlemmer. Se detaljerne i vedtægterne.

Selvom andelshaveren fraflytter sin bolig og overlader brugsretten til fremlejetageren, er andelshaveren fortsat direkte ansvarlig over for foreningen. Det skyldes, at det er andelshaveren, som er medlem af foreningen og ikke fremlejetageren. Fremlejetageren er udelukkende lejer hos andelshaveren og har ingen direkte aftale med andelsboligforeningen.

Opkrævning af gebyr hos andelshavere for at udeblive fra at deltage i arbejdsdage, skal andelshaveren forsat betale, også selvom vedkommende ikke fysisk bor i foreningen pga. fremlejen.

Klager over en fremlejetager tæller som hvis andelshaveren selv havde beboet lejligheden og derfor kan klager overfor en fremlejetager medføre eksklusion af både fremlejetager og andelshaver.

Andelshaver har desuden ret til at korttidsudleje til ferie- og fritidsmæssige formål, f.eks. via Airbnb, dog maksimalt 3 uger om året.

Det gælder i øvrigt i følge vedtægterne § 11.4, at hvis en andelshaver har fremlejet sin andel, skal andelshaveren bebo lejligheden i mindst et år, før ny fremleje kan godkendes.

Fastsættelse af lejen ved fremleje:
Når en andelshaver fremlejer sin andelsbolig, skal reglerne om husleje i lejeloven overholdes. Man må ikke tage hvilket som helst i husleje.

Det er f.eks. ikke lovligt blot at tage boligafgiften samt udgifter til lån mv. og fastsætte huslejen herefter. En lovlig husleje er ikke afhængig af de udgifter, en andelshaver har til boligafgift og lån mv. Det afgørende er derimod det lejedes værdi.

Det er vigtigt at fastsætte huslejen korrekt. Hvis huslejen sættes for højt, kan fremlejetager få Huslejenævnet til at nedsætte lejen og desuden kræve leje tilbagebetalt med tilbagevirkende kraft for op til 12 måneder. Man kan dermed ende med et stort tilbagebetalingskrav. Desuden er det som nævnt et brud på vedtægterne ikke at få godkendt sin lejekontrakt af bestyrelsen.

Bestyrelsen har bestemt, at en andelshaver maksimalt må lægge op til 10-15 procent af boligafgiften oven i lejen. Dette inkluderer altså ikke lån og andre udgifter, men alene boligafgiften, internet mv. Det har bestyrelsen besluttet for at undgå, at det bliver økonomisk fordelagtigt at fremleje sin bolig, for at undgå at andelshavere ender i Huslejenævnet og for at bidrage til et boligmarked uden huslejer på himmelflugt.

Denne praksis gælder fra 11. november 2019.

Bestyrelsen har trods godkendelse af en husleje dog intet ansvar for, om denne husleje reelt er lovlig ifølge lejeloven og Huslejenævnet. Det er andelshaverens ansvar at overholde lejeloven.

Huslejenævn
Alle kommuner er underlagt et huslejenævn, der afgør de uenigheder mellem lejer og udlejer, som kan opstå i privat boligbyggeri.

Hvis en husleje ikke er fastsat korrekt, kan fremlejetager som skrevet ovenfor få Huslejenævnet til at nedsætte huslejen og kræve leje tilbagebetalt med tilbagevirkende kraft.

En klage til huslejenævnet skal være skriftlig, og du skal vedlægge den nødvendige dokumentation – f. eks. kopi af din lejekontrakt, kopi af din udlejers varslingsskrivelse vedrørende lejeforhøjelse eller en kopi af det, du måtte være utilfreds med. Kontakt din kommune og hør nærmere.

Skal du fremleje din bolig, f.eks. i forbindelse med et læseophold i udlandet, har du mulighed for at ansøge huslejenævnet om en bindende forhåndsmeddelelse vedrørende
huslejens størrelse, for at fastslå hvad, du har ret til at udleje din bolig for.

Den bindende forhåndsmeddelelse er brugerfinansieret, og kan kun benyttes af andelshavere, som kun ejer én andel i foreningen.

Prisen for en forhåndsgodkendelse er 3.500 kr.

Læs mere om bindende forhåndsgodkendelse: https://www.borger.dk/Sider/Huslejenaevn.aspx

Få juridisk rådgivning
Det kan være svært at fastsætte, hvad det lejdes værdi er. ABF anbefaler derfor at få en advokat eller anden sagkyndig person til at fastsætte, hvad lejen kan/skal fastsættes til.

Gå til fanen ‘dokumenter’ for at hente en standard lejekontrakt, der kan benyttes ved fremleje.